Länkar
till
mina
övriga
informations-
sidor


 

Att se svensk TV i Spanien

TV-utsändning
De svenska TV-bolagen SVT, TV4 etc sänder TV på fyra olika sätt. Marksänd, via kabel, via sattelit och via Internet. Marksänd TV och kabelTV fungerar enbart i Sverige. TV via sattelit tas emot med en parabolantenn, men sändningarna är riktade mot Sverige och kan inte nås i Spanien. Det enda som fungerar i Spanien är att ta emot TV via Internet, genom s.k. Web-TV. Programmen nås via TV-kanalens web-adress, t.ex svtplay.se eller tv4play.se.

Web-TV
För att ta emot TV via Web-TV krävs naturligtvis Internetanslutning. Dessutom behöver man en dator, en surfplatta eller en smarttelefon. För surfplattor och smarttelefoner finns särskilda appar för att visa web-tv.

Visa i TV-apparaten
Man kan överföra TV-programmen till TVn om man inte vill titta på dataskärmen, surfplattan eller mobiltelefonen. Överföringen görs antingen genom en s.k. HDMI-kabel eller VGA-kabel (skärmkabel) beroende på vilka anslutningar TVn respektive datorn har. Från en surfplatta eller mobiltelefon till TVn kan man överföra TV-programmen trådlöst med en s.k. mediaströmningsenhet. t.ex. Google Chromecast för både Android surfplatta/mobiltelefon och Ipad/Iphone.

Upphovsrätt
För att sända ut TV måste man ha tillstånd från upphovsrättshavaren. När t.ex. SVT sänder TV har de antingen producerat programmet själva eller så har de betalt upphovsrättshavaren för att få sända programmet inom Sverige. De har då inte tillstånd att sända programmet utanför Sverige och därför spärrar de programmet i svtplay så att det endast kan tas emot i Sverige. SVT får således inte göra dessa program tillgängliga utanför Sverige eftersom det bryter mot lagen om upphovsrätt. Det finns emellertid några sätt att kringgå detta.

Kringgå utlandsspärren

1. Enligt ett nytt EU-direktiv ska européer som köper eller abonnerar på innehållstjänster som ger tillgång till filmer, TV program etc. kunna använda dessa tjänster också när de reser till andra EU-länder. Om man har ett svenskt TV-abonnemang som man betalar för, så ska man således kunna se de program man betalar för i Sverige, även när man reser utomlands inom EU. SVT omfattas inte av detta, trots att alla i Sverige betalar TV-licens.

2. Ett annat sätt att kringgå utlandsspärren är genom en sk VPN-tunnel. Det innebär att man ansluter via Internet till en server (dator) i Sverige och sedan vidare till exempelvis svtplay.se. Förbindelsen från Spanien till servern i Sverige är krypterad och det ser ut som om du anslöt från servern i Sverige. För att sätta upp en VPN-tunnel krävs ett konto hos en VPN-tjänsteleverantör. Det finns många sådana med varierande priser och hastigheter, och med servrar i bl.a. Sverige. Läs mer här. TV-bolagen kan inte se att tittaren finns utomlands, men de försöker ibland att spärra VPN servrar. Det är inte olagligt att använda en VPN-tunnel och VPN-tekniken används även för andra ändamål än att kringgå utlandsspärrar.

3. Ytterligare ett sätt att se svensk TV är via en TV-pirat. Det är företag som olovligen distribuerar svenska TV-program via Internet med en teknik som kallas IPTV. Dessa företag tar emot TV-programmen i Sverige och sänder dem vidare till Spanien där de via Internet kan tas emot av deras kunder med hjälp av en speciell box som piraterna tillhandahåller. Dessa företag saknar tillstånd att vidaresända TV-programmen, de betalar inget till upphovsrättshavarna och deras verksamhet är därför olaglig. Piratens kunder betalar dels för boxen och dessutom en månads- eller årsavgift. TV-bolagen och myndigheerna försöker stoppa detta och när det sker upphör sändningen och kunderna blir av med det de betalt till piraten.

 
Denna text är reviderad av Gerard Boeke 2018-05-06. Läsaren ansvarar själv för sina handlingar och författaren tar inte ansvar för vad myndigheter kan komma att göra. Texten får kopieras om källan anges.

Här finns länkar till mina övriga infosidor om Spanien