Länkar
till
mina
övriga
informations-
sidor


 

Att köpa begagnad bil i Spanien

Både i Sverige och i Spanien finns det risker med att köpa en begagnad bil på så sätt att den kan ha dolda tekniska brister. Vissa personer köper helst bil från en bilfirma eftersom bilfirmorna ofta lämnar 3 eller 6 månaders garanti. Nackdelen med bilfirmor är att de oftast har högre pris än privata säljare för en likvärdig bil. Bilar som är välskötta och regelbundet servade har sällan några större fel om de inte gått mer än ca 10 000 mil. Eftersom man ofta kan spara 500-1000 € eller mer i pris på att köpa en bil privat kan det vara ett bra alternativ, under förutsättning att man själv eller någon som kan hjälpa till talar spanska.

För att få äga en spanskregistrerad bil krävs att man äger eller hyr en bostad i Spanien samt att man har ett spanskt personnummer (NIE-nummer).

Byråkratin kopplad till bilköp är lite besvärlig i Spanien. Därför är det lämpligt att anlita en Gestoria för att hantera överföringen av ägarskap till köparen och för erhållande av ett nytt registreringsbevis. En Gestoria är en privat byrå som hjälper privatpersoner och företag med administrativa förfaranden i kontakt med myndigheter.

Här följer några råd att följa vid privat bilköp. Om man köper bilen av en bilhandlare hjälper de oftast till med punkterna 3 och 4, och då kan man slippa anlita en Gestoria.

1. Leta på nätet bland bilannonser. Några kända sidor för detta är:

http://www.milanuncios.com/motor/

https://www.autoscout24.es/

http://www.vibbo.com/motor-de-segunda-mano/

http://www.coches.net/segunda-mano/

Ring säljaren och ställ frågor om bilens skick mm, var den kan visas och om priset kan diskuteras. Viktigt att man dessutom frågar om bilens registreringsnummer. Det behövs när man ska kolla upp bilens historia. Välj sedan ut några bilar att titta på.

2. Kolla upp bilens historia
Innan man åker och tittar på bilar är det lämpligt att kolla upp bilarnas historia. Det viktigaste är att alla skatter blivit betalda, att bilen besiktigats i tid och att det inte finns några skulder eller obetalda böter förknippade med bilen. Detta är särskilt viktigt eftersom sådant följer med bilen till den nya ägaren. Man kan be en Gestoria att kolla upp detta mot en avgift på 20-30 € per bil. Det finns annars en bra tjänst för detta på Internet, (https://www.carfax.es/) som ger utförlig information mot en mindre avgift. Det är billigare per bil om man betalar för flera kontroller samtidigt. 10€ för 1 bil, 20 € för fem bilar och 25€ för 10 bilar.

Här finns ett exempel på en rapport om en bil. Av rapporten framgår om bilen har obetalda skatter, obetalda böter eller andra skulder, om den använts som taxi eller hyrbil och annat av intresse.

3. Köpeavtal och andra dokument
När man funnit en bil man vill köpa bör man göra i ordning ett köpekontrakt för privatköp av bil (finns på Internet) som säljaren och köparen ska underteckna. Dessutom måste säljaren presentera följande dokument:

  1. Säljarens personnummer (NIE eller NIF).
  2. Säljarens pass eller nationellt ID-kort (DNI).
  3. "Permiso de circulacion” (Permiso) - original
  4. "Tarjeta Inspeccion Tecnica De Vehiculos" (Ficha) – original
  5. Senaste protokoll från besiktning (ITV) – original

På Permiso står bl.a. bilens registreringsnummer, chassinummer och säljarens namn. Kontrollera att dessa stämmer.

4. Överförande av ägarskap.
För överföring av ägarskapet ska antingen säljaren och köparen tillsammans besöka en Gestororia eller så ska säljaren lämna ovanstående dokument till köparen, kopia på a och b samt c, d och e i original. Då kan köparen ensam besöka Gestorian.

Förutom ovanstående dokument från säljaren ska köparen ha följande dokument att presentera för Gestorian:

  • NIE-nummer
  • Pass eller nationellt ID-kort
  • Bevis på bostad i Spanien, d.v.s något av följande: Empadronamiento (kopia), Hyreskontrakt giltigt minst 12 månader (kopia) eller Eskritura (kopia av lagfart).

Gestorian brukar ta ca 50€ för att hjälpa till med överföring av ägarskapet. Dessutom kostar överföringen av ägarskap en avgift till trafikmyndigheten på 2-300 € beroende på bil.

5. Betalning av köpeskillingen
Betalning ska inte ske förrän köparen har erhållit bilen och alla nödvändiga dokument eller Gestorian överlämnat ett temporärt bevis på att överföringen av ägarskapet pågår. Om man köper av en bilhandlare kan det dock hända att de kräver en handpenning innan de påbörjar processen med överföring av ägarskap.

6. Försäkring
Innan köparen får börja köra bilen måste han/hon teckna en försäkring. Precis som i Sverige kan man välja mellan Trafikförsäkring, halv eller helförsäkring. Om man inte tidigare ägt en spanskregistrerad bil har man ingen skadefrihetsbonus första året. Därför är det troligt att försäkringspremien blir relativt hög första året, men därefter sjunker premien kraftigt om man inte haft någon skada. Det finns många spanska bilförsäkringsbolag. Här kan man fylla en blankett på engelska och få en jämförelse av premier.

Bilskatt
Spansk bilskatt betalas till kommunen. Skattens storlek är beroende av kommun och bilens egenskaper. Skatten ska betalas varje år av den person som äger bilen den 1 januari. Betalningen sker på kommunkontoret (Ayuntamiento), i allmänhet under perioden april-oktober. Man kan även lämna sitt bankkontonummer till kommunen och be att få bilskatten betald med autogiro.

Besiktning
Besiktning (ITV) ska ske första gången när bilen är fyra år och sedan vartannat år tills bilen är tio år. Därefter varje år. När bilen besiktigas får man ett klistermärke som fästs på insidan av vindrutan i övre högra hörnet. I klistermärket markerar ett hål år och månad för nästa besiktning. Besiktningsföretag finns runtom i hela Spanien. På vissa ska man boka tid i förväg och på andra kan man komma obokad, betala och ställa sig i kö.

 
Denna text är reviderad av Gerard Boeke 2017-02-28. Läsaren ansvarar själv för sina handlingar och författaren tar inte ansvar för vad myndigheter kan komma att göra. Texten får kopieras om källan anges.

Här finns länkar till mina övriga infosidor om Spanien